Thibault Debusschere op zoek naar topconditie met oog op de toekomst

Dag Thibault,

We kennen jou al enkele jaren in de ocr wereld en je behoort bij de wereldtop met een hele reeks overwinningen in binnen -en buitenland met ook een europese titel in 2018 tijdens een spannende eindstrijd met de vijfvoudige wereldkampioen Jonathan Albon alsook een knappe 3e plaats op afgelopen WK 

 

Net zoals Thomas Buyle heb je ook achtergrond in het (offroad)triathlon, denk je dat dit een voordeel is t.o.v. anderen om uit een multisport te komen?

Ik zou niet meteen zeggen dat dit een voordeel is, ik denk wel als je daarin goed bent dat men dan ook een sterke loper is. Ook heeft men bij offroad triatlon veel kansen om het lichaam op verschillende manieren te testen richting uithouding, kracht en snelheid.


Afgelopen winter speelde je met een blessure waardoor je in het begin van het jaar nog niet op je niveau kon presteren zoals vorig jaar. Is deze blessure volledig achter de rug?
Inderdaad, twee keer mijn enkel omgeslagen.
Eerste keer had ik een botje gebroken, dit gaf weinig last. Ik kon nog pijnvrij lopen en trainen voor het Wk waar ik toen 3de werd op de lange afstand bij de elite.
3e plaats OCRWC 2018
Tweede keer was een ander paar mouwen… hier scheurde ik twee ligamenten gedeeltelijk af en eentje volledig.
Dit zorgde voor veel pijn alsook 2 maanden totaal niet lopen.
Nu zijn de blessures wel achter de rug maar het lijkt wel een eeuw te duren om mijn toenmalige conditie terug te vinden die tot op heden nog steeds zoek is…
Kan je de achterstand die je hierdoor opliep t.o.v. andere podiumkandidaten tijdig ophalen voor het WK/BK?

Ik merk wel dat het de laatste weken goed begint op pijl te komen, maar om achterstand in te halen op atleten die hard trainen en geen tegenslag hebben gehad.. dat denk ik niet dat dit mogelijk is, hoogstwaarschijnlijk volgend seizoen pas.


 Je bent ook regelmatig te vinden in een boulderhal, geven deze trainingen een grote meerwaarde tijdens een ocr-wedstrijd en hoe pak je zulke trainingen aan qua opbouw/afwisseling?
tijdens het boulderen

Boulderen helpt veel op uithouding, kracht van het bovenlichaam en zeker ook op kracht/souplesse.

Het is ook een sport om me van de drukte van ocr weg te houden soms, daarmee doe ik dit in de winter vaker. Het is ook een soort van opbouw om minder te moeten trainen op kracht gedurende de zomermaanden, deze maanden zouden echt in het licht moeten staan van veel kilometers lopen!


WAt zijn jouw ambities voor het WK/BK?

WK zal eerder genieten worden van het evenement en het beste eruit halen wat kan aangezien de omstandigheden..

Al kunnen weersomstandigheden roet in de wedstrijd gooien.
BK zal hopelijk de aanloop zijn van een nieuw en sterk seizoen, winnen zou natuurlijk de max zijn.
Podium behalen zou normaal zeker moeten lukken.
Welke tip(s) zou je nog kunnen geven aan ocr-lopers die nieuw zijn in deze sport en progressie willen maken?
Blijf consequent trainen, luister naar je lichaam en zorg dat je zo weinig mogelijk oververmoeid geraakt, dit laatste zorg namelijk voor veel problemen zoals overbelasting en mentale dipjes die men liefst niet heeft ?.
En vooral geniet er ook van!
Op hoogtestage, adembenemend zicht

Bedankt voor je tijd en veel succes op het WK en BK!

Wil je jezelf meten met Thibault en andere belgische toppers, schrijf je dan in voor het 1e BK dat zal plaatsvinden op 24 november te Vossem i.s.m gladiator run of kom supporteren. Start BK zal omstreeks 15u zijn

BK OCR 24/11/2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *