Historiek

Geschiedenis OCR


Het begon met evenementen-organisator Billy Wilson, misschien niet onverwacht is meneer Wilson een Britse oudgediende. Verkleed als voor- en achterkant van een paard, heeft meneer Wilson samen met zijn zoon de marathon van London gelopen. Wilson wilde het hardlopen interessanter maken, de volgende stap was een jaarlijkse cross-country race op zijn boerderij gevuld met modderpoelen, sloten en militaire oefeningen. De eerste obstacle run is een feit: Tough Guy.

De Amerikaanse Harvard-student Will Dean trainde op dat moment voor de triatlon en marathon, maar de training hiervoor vond hij maar saai. Tough Guy was hier ideaal voor! Dean zag de internationale kansen voor dit soort evenementen en schreef een onderzoeksrapport over Tough Guy aan Harvard. Eenmaal terug in de USA organiseerde Dean Tough Mudder, een obstacle run van ongeveer 20 kilometer met 4.500 deelnemers. Tegenwoordig is Tough Mudder één van de allergrootste obstacle runs ter wereld

Bron: Obstakels.com

En in België?


We gaan enkele jaren terug in de tijd, namelijk naar mei 2012. Golazo, één van Belgisch meest bekende evenementen organisator kwam op de proppen met de Spartacus Run. Op Linkeroever in Antwerpen werd een parcours 10 kilometer gebouwd met een 15-tal hindernissen.  Nog datzelfde jaar volgden Fisherman’s Friend Strongman Run en Trolls Extrem Run dat voorbeeld.

OCR werd als een ware hype onthaald en won meteen aan populariteit bij de Belgische bevolking. Het aantal evenementen verdubbelde jaar na jaar en veel runs waren reeds lang op voorhand uitverkocht.

Ook de eerste clubs waren een kwestie van tijd. OCR Belgium nam hierin het voortouw. In geen tijd werd er een heuse community gecreëerd door uniforme kledij, gezamenlijke deelname aan tal van evenementen en groepstrainingen op hun eigen trainingsparcours.

Vandaag, 5 jaar later zijn we nog steeds een sterk groeiende sport. Er zijn jaarlijks bijna 40 OCR’s in België en ook op vlak van clubs en vaste trainingslocaties begint er meer en meer beweging in te komen.

Ontstaan BOCRA


In 2015 werd het initiatief genomen vanuit Nederland om OCRA Benelux op te richten en zo de sport in deze regio te professionaliseren. Er werd op korte tijd enorm veel werk gerealiseerd, maar jammer genoeg bleven de ontwikkelingen ook niet onbesproken. Eind 2016 ontstond er echter een lichte onvrede bij de lopers uit Belgische zijde en ook intern verliep niet alles vlekkeloos.
Vandaar dat wij Belgen het tijd vonden om een eigen pad te bewandelen. Hiervoor werd een werkgroep opgericht met gelijkgezinden. Deze kwam tot de conclusie dat een afsplitsing van OCRA Benelux/een oprichting van een Belgische bond enkel voordelen zou bevatten voor de OCR sport in België.
Dit gaf OCRA Benelux tevens ook de mogelijkheid om te hervormen en zich te focussen op hun kerntaken in Nederland.

Er werd een bestuur opgericht dat de visie van de bond neerpende en vervolgens aan tafel ging met allerhande partijen binnen de OCR wereld. Te gelijkertijd werden de statuten ingediend en was BOCRA vzw een feit.

De eerste maanden van 2017 waren een cruciale periode voor ons. Er staat ons nog veel werk te doen, maar met de correcte instelling van ons bestuur en de hulp van allerlei partners geloven we rotsvast in het succes van ons project.